Türk Vatandaşlığının Gayrimenkul ve Yatırım Yoluyla Kazanılması

TVK madde 46 uyarınca “Bu Kanunun uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanı tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.” hükmü sabit olup bu hükme dayanarak Cumhurbaşkanı tarafından çıkarılan 19.09.2018 Resmi Gazete tarihli, 106 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ve 07.12.2018 Resmi Gazete tarihli 418 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yapılan değişikliklerle Türk vatandaşlığının yatırım yoluyla kazanımı düzenlenmiştir. O halde; Asgari 250.000,00 …

Türk Vatandaşlığının Gayrimenkul ve Yatırım Yoluyla Kazanılması Devamı »

Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru ve

Yeni AYM Bireysel Başvuru Formu Anayasa Mahkemesi Nedir? Anayasa Mahkemesi (AYM); kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasa’ya şekil ve esas bakımından uygunluğunu denetlemek ve bireysel başvuruları karara bağlamakla görevli yüksek yargı organıdır. Kişinin Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapabilmesi için bir hak veya özgürlüğünün Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda veya Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi …

Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru ve Devamı »

Boşanmada Maddi ve Manevi Tazminat

Türk hukuk sisteminde evliliğin boşanma ile sona ermesinin çeşitli sonuçları bulunmaktadır. Maddi ve manevi tazminat, evliliğin boşanma ile sona ermesinin mali sonuçlarındandır. Boşanma sebebiyle talep edilen maddi ve manevi tazminatın hukuki dayanağı Türk Medeni Kanunu’nun 174. maddesidir. Madde 174- Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun …

Boşanmada Maddi ve Manevi Tazminat Devamı »

Cumhurbaşkanına Hakaret Suçu

Cumhurbaşkanına hakaret suçu Türk Ceza Kanunu’nun 299. maddesinde düzenlenmiştir. Bu suçla ilgili korunması hedeflenen olgular; cumhurbaşkanının ve cumhurbaşkanlığı makamının saygınlığı, onur ve haysiyetidir. Bu anlamda TCK m. 125’te düzenlenen hakaret suçundan ayrılır. Genel hakaret suçu kamu görevlilerinin kişisel saygınlığını, TCK m. 299 ise yalnızca cumhurbaşkanını ve makamını devlete karşı işlenen suçlar başlığı altında hukuki yönden …

Cumhurbaşkanına Hakaret Suçu Devamı »

İkamet (Oturum) ve Çalışma İzni

İKAMET (OTURUM) İZNİ 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu m. 3 uyarınca Türkiye’de kalmak üzere yabancılara verilen izin belgesine ‘’ikamet (oturum) izni’’ adı verilmektedir. Türkiye’de vizenin veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan günden fazla kalacak yabancıların ikamet izni almaları zorunludur. İkamet izni, altı ay içinde kullanılmaya başlanmadığında geçerliliğini kaybeder. 6735 sayılı Uluslararası …

İkamet (Oturum) ve Çalışma İzni Devamı »

Kamulaştırmasız El Atma ve Tazminat Davası

Kamulaştırmasız el atma; idarenin, özel mülkiyette bulunan bir taşınmazı, idareye tanınan kanuni mal edinme yöntemi olan kamulaştırma müessesesini bilerek veya bilmeyerek kullanmaksızın ve bir bedel ödemeksizin fiilen ve haksız şekilde işgal etmesidir. Yani basit anlatımla; kamulaştırma yetkisi olan devlet veya kamu tüzel kişisinin, özel mülkiyetteki bir taşınmazı geçerli bir kamulaştırma kararı olmaksızın, taşınmaz malikinin rızası …

Kamulaştırmasız El Atma ve Tazminat Davası Devamı »

Kıdem Tazminatı

Kıdem tazminatı, işverene ait bir ya da birkaç işyerinde belli bir süre çalışmış bir işçinin, işini kaybetmesi halinde işinde yıpranması, yeni bir iş edinmede karşılaşacağı güçlükler ve işyerine sağladığı katkı göz önüne alınarak, geçmiş hizmetlerine karşılık işveren tarafından işçiye kanuni esaslar dahilinde verilen toplu paradır. Yani aslında işçinin çalıştığı süre boyunca gösterdiği emek ve çabanın …

Kıdem Tazminatı Devamı »

Maddi ve Manevi Tazminat Davası

Tazminat, kişinin maruz kaldığı haksız fiil nedeniyle uğradığı maddi veya manevi zarar için isteyebileceği karşılıktır. Tazminat sorumluluğundan söz edebilmek için borca aykırı bir davranışla sözleşmenin ihlal edilmesi, bu ihlalden bir zararın doğması, ihlale neden olan bir fiil, zarar ile fiil arasında uygun nedensellik bağı ve kusur gibi unsurların bulunması gerekmektedir. Maddi tazminat davası, hukuka aykırı …

Maddi ve Manevi Tazminat Davası Devamı »

Meslek Hastalığı ve İş Kazası Nedeniyle Tazminat Davası

MESLEK HASTALIĞI Meslek hastalığı, 5510 Sayılı Kanun’un 14. Maddesinde sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleri olarak nitelendirilirken; 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu mesleki riskler ile karşı karşıya kalınma sonucu ortaya çıkan hastalık şeklinde nitelendirilmiştir. …

Meslek Hastalığı ve İş Kazası Nedeniyle Tazminat Davası Devamı »

Tapu İptal ve Tescil Davası

Hukuka, kanuna ve usule aykırı bir şekilde düzenlenen tapu kaydının hukuka uygun hale getirilmesi amacıyla açılan davaya tapu iptal ve tescil davası denir. Taşınmazın aynına ilişkin bir dava oluşundan ötürü mahkeme hükmü kesinleşmeden icraya konulamamaktadır. Görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi, yetkili mahkeme ise kesin olarak taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir. YOLSUZ TESCİL Tapu sicilindeki tescilin, hukuka …

Tapu İptal ve Tescil Davası Devamı »